Hindernissen houden van de achterdeur

Auteur:  Doug Kraft

Hoofdstuk 26 van ‘Meditator’s field guide’
Vertaling: Anja Edwards van Muijen Hindernis bij mindfulnessmeditatie Door de achterdeur sluipen de gedachten binnen

Hindernissen komen nooit door de voordeur

–  Sayadaw U Tejaniya

Hindernissen lopen nooit door de voordeur naar binnen. Ze glippen door de achterdeur, sluipen door de schuifdeur van het terras of kruipen door het muizengat in de muur. We zien ze niet aankomen.

Gewaarzijn lost spanning op. Belangrijk, want hindernissen leven van spanning. Daarom zullen ze niet verschijnen zolang het gewaarzijn sterk en helder is. Ze wachten, en als mindfulness een dutje doet, is het hun tijd.

Jaren geleden werd ik nieuwsgierig naar de aard van gedachten – wat zijn gedachten eigenlijk? Ik had geen  moeite om de inhoud van de gedachten op te merken: de ideeën, verhalen, klachten, verklaringen en verhalen. Maar het was moeilijker om de gedachte zelf te zien. Als gedachten ijs waren geweest, was het alsof ik alleen de smaak van de gedachten – vanille, aardbei, mango – had opgemerkt, maar niet het ijs zelf dat deze smaken met zich meedraagt. Ik wilde het ijs, de substantie, van de gedachte zien, niet alleen maar de smaak ervan.

Destijds waren er in mijn meditatie korte stukken waarin geen gedachten opkwamen. Ik nam me voor om in zo’n stil stuk aandachtig te kijken, en een gedachte te vangen zodra die opkwam. Misschien kon ik dan de substantie, de aard, van de gedachte zien. Het was alsof ik in een theater zat. De gordijnen waren open, maar het podium was leeg. Ik zat rustig te wachten totdat de acteurs het podium opkwamen.

Voor het eerst in mijn leven kon ik twintig, dertig, of veertig minuten zitten zonder een enkele gedachte. Voordien wilde ik altijd de gedachten weg hebben. En nu ik ze wilde zien, waren ze aan het staken!

Dan dwarrelde mijn aandacht naar het bordje ‘Uitgang’ in het theater, of naar het plafond, of naar de stoel naast me. Wanneer ik dan weer naar het podium keek, was het gevuld met kletsende acteurs en actrices. Helaas, gedachten verschenen pas als ik niet oplette.

Hindernissen komen niet op als we ons bewust zijn van wat er aan de hand is. Ze kunnen alleen via onze blinde hoeken binnenglippen. Als het gewaarzijn ontspannen is, en open naar alle richtingen, dan kunnen hindernissen helemaal niet ontstaan.

 

Hindernissen bewegen zich in bendes.

Sayadaw U Tejaniya

 

Copyright 2017 door Doug Kraft

 

Het Engelstalige document is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. U bent van harte welkom om het geheel of een deel ervan te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden zolang u de naam van de auteur vermeldt.

Zie voor licentie:  Engels:  “Hindrances Like the Back Door” by Doug Kraft, www.dougkraft.com/?p=BackDoor.

Hoe u dit document kunt aanhalen (een voorgestelde stijl): “Hindernissen houden van de achterdeur” door Doug Kraft, vertaling Anja Edwards van Muijen, retraite.klusecompane.de/hindernissen-achterdeur-mindful

Ja, zend mij het programma en mindfulnesstips (6 – 10 keer per jaar) Agenda met komende meditatieweekenden, mindfulness